Korona virus i oko

Corona virus i oko, dr Sandra Jovanović

Kao i svi respiratorni virusi koji se prenose kapljičnim putem i Corona virus može dovesti do infekcije površine oka pretežno sluzokože oka-konjunktive. To stanje se naziva konjunktivitis i ima sve karakteristike virusnih konjunktivitisa. Može biti praćeno: otokom kapka, otokom i crvenilom konjunktive što izaziva nelagodnost, peckanje i osećaj stranog tela.

Pored toga postoji i suzenje oka-epifora i često pojačana osetljivost na svetlo- fotofobija. Osim toga mogu biti zahvaćene i dubje strukture oka: dužica, šarenica ili iris kao i cilijarno telo koje je odgovorno za akt akomodacije i gledanje na blizu. Ta upala se zove iridocyclitis , manifestuje se prolaznim poremećajem vida, na račun prisustva upalnih ćelija u prednjoj očnoj komori, promena u širini zenice a na račun ciklitisa javlja se i otežano čitanje.

To iskustvo je preneo britanski premijer Boris Johnson, nakon što je preležao COVID-19 – morao je početi sa nošenjem naočara.

Osim kašlja, slabosti, malaksalosti, temperature, gubitka ukusa i mirisa, i konjunktivitis se može svrstati u jedan od najčešćih znakova bolesti COVID 19. Maska pokriva sluzokožu nosa i usta ali ne i očiju, te je jedina kompletna zaštita nošenje vizira ukoliko je to moguće prilikom obavljanja određenih delatnosti.

Ono što uvek ostaje kao opcija jeste izbegavati bliski kontakt, biti na udaljenosti većoj od 1m, prati ruke toplom vodom i sapunom uz dezinfekciju ruku, izbegavati dodirivanje lica, pre svega očiju, nosa i usta!

Ostanite zdravi!