Da li vidite „mušice“ u oku?

Da li vidite „mušice“ u oku?, dr Sandra JovanovićOne zaista postoje i u svetu oftalmologije zovu se „leteće mušice“ („mouches volantes“, „floaters“ ili opacitates corporis vitrei).

U prevodu, to su mutnine koje lebde unutar oka, u staklastom telu i mogu da budu opasne – ali je to procena oftalmologa.

Pomenuto staklasto telo je prozirni gel unutar našeg oka.Obavijeno je membranom, preko koje se pripaja za unutrašnji sloj oka – mrežnjaču ili retinu. Procesom starenja se staklasto telo razvodnjava, kolagena vlakna se odvajaju od vodene faze, prave se lakune u centralnom delu koje se stapaju i u jednom momentu staklasto telo – kolabira.

Tada dolazi do odvajanja staklastog tela od retine.

Da li vidite „mušice“ u oku?, dr Sandra JovanovićFamozne mušice stoga nastaju fiziološkim procesom razvodnjavanja staklastog tela u procesu starenja, a nekada i ranije, na primer kod kratkovidih osoba. Međutim, kada dođe do odvajanja staklastog tela, dolazi i do pojave „sevanja“ u oku. Ukoliko je pritom došlo i do krvarenja, pacijenti imaju još izraženije tegobe kao što su čitav roj tamnih, čak i crnih mušica, končića, traka, senki koje su pomične u vidnom polju i dolazi do pada vida.

Ukoliko se dogodi simptomatsko odvajanje staklastog tela, praćeno svetlacima i velikim brojem tamnih mušica, to je obavezno indikacija za detaljan oftalmološki pregled kontaktnim staklom-panfundoskopom, uz maksimalno širenje zenica.

Cilj oftalmologa kod detaljnog pregleda ovakvih pacijenata je pronalaženje često zastupljenog oštećenja retine, na koje upućuje i krvarenje. Ovakva oštećenja (rupture) dovode do ablacije retine što rezultira potpunim gubitkom vida.

Ukoliko stručnjak otkrije rupturu ili rizičnu degeneraciju koja prethodi rupturi, na vreme, preporučuje se laserski tretman koji će sprečiti krajnju komplikaciju.
Naročito su pod rizikom sledeći pacijenti: kratkovidi (naročito kod srednje i visoke kratkovidosti), odlubljenje retine na drugom oku, postojanje ovih oftalmoloških tegoba u porodici, operacija katarakte (naročito komplikovana otvaranjem zadnje kapsule), stanje nakon povrede oka itd.

Gde mogu da potražim pomoć?

Ovu vrstu subspecijalističkog pregleda i eventualnog laser tretmana oko rupture ili degeneracije možete obaviti u Specijalističkoj oftalmološkoj ordinaciji „Dr Sandra Jovanović“ na Bulevaru patrijarha Pavla 1A u Novom Sadu. Zakažite pregled sa sebe ili nekog svog. Vidimo se!

Tekst je priređen u saradnji sa portalom 021.rs.

Da li vidite „mušice“ u oku?, dr Sandra Jovanović