Efekat plave svetlosti na makulu

Efekat plave svetlosti na makulu, dr Sandra Jovanović

Pored dobro poznatog štetnog efekta UV zraka na oko, treba znati i to da vidljiva svetlost – plavi deo spektra, ima štetne efekte na zadnji segment oka, a naročito na našu tačku jasnog vida – žutu mrlju.

Brojna istraživanja o faktorima rizika za progresiju degeneracije makule dovela su do zaključka da plavi deo spektra vidljive svetlosti (od 415 do 495 nm) štetno utiče na našu žutu mrlju. Naročito plavo-ljubičasti deo spektra od 415 do 455 nm ima mnogo više štetnih efekata od plavo-tirkiznog dela iznad 455 nm. Fototoksičnost se ogleda u oslobađanju velike količine slobodnih kiseoničnih radikala koji se nakupljaju i uzrokuju oksidativni stres, fotodisrupciju fotoreceptora, a potom i ćelija retinalnog pigmentnog epitela.

Iako nam je jaka svetlost potrebna, jer u uslovima jačeg osvetljenja imamo bolju vidnu oštrinu, kontrast, kao i prepoznavanje boja, studije govore da je svetlost, pogotovo plavo – ljubičasta, štetna po našu retinu, a naročito makulu.

Plava svetlost se nalazi svuda oko nas, u prirodnoj sunčevoj svetlosti je zastupljena sa 25-30%, kod LED osvetljenja je zastupljena čak 35%, a kod kompaktne fluorescentne sijalice – „štedljive sijalice“ 25% spektra koje emituje je plava. Svakako plavu svetlost emituju i ekrani monitora i televizora, ekrani lap topova, tableta i mobilnih telefona.

Efekat plave svetlosti na makulu, dr Sandra Jovanović

Kako se zaštititi?

  1. stakla za izradu naočara naročito onih za rad na blizinu (za računarom) potrebno je da sadrže „blue cut“ odnosno „blue protect“ zaštitu.
  2. od oksidativnog stresa potrebno je zaštititi i antioksidansima koji se uzimaju u vidu zdave hrane: zeleno lisnato povrće, žuto-narandžasto voće i povrće, bobičasto voće, orašasti plodovi, jaja, riba severnih mora i morski plodovi.
  3. Suplementi dodaci ishrani preporučeni za makulu treba da sadrže: 10 mg Luteina, 2 mg Zeaksantina, eventualno i Mezozeaksantin, selen, cink, bakar, Vitamine C, D, E kao i omega masne kiseline.

Sa zaštitom je potrebno početi što ranije, a naročito se preporučuje osobama koje imaju naslednu predispoziciju za degeneraciju žute mrlje.

Pozovite nas za konsultacije u vezi sa zaštitom od štetnih efekata plave svetlosti, a naročito ukoliko primetite slabljenje vida uzrokovano dugotrajnim radom za računarom.

Vidimo se!

Efekat plave svetlosti na makulu, dr Sandra Jovanović