Gonioskopija

Gonioskopija je metoda pregleda ugla prednje očne komore, mesta gde otiče očna vodica iz oka. Pregled se vrši uz pomoć posebnog instrumenta-Gonioskopa sa jednim ogledalom ili Goldmanovog kontaktnog stakla sa tri ogledala.

Gonioskopija, dr Sandra Jovanović

Pregled ugla prednje očne komore je neizostavan u dijagnostici Glaukoma. Naročito je neophodan kod razlikovanja tipa Glaukoma. Postoje primarni glaukomi kao i sekundarni u sklopu drugih očnih oboljenja.

Gonioskopija, dr Sandra Jovanović

Potrebno je razlikovati primarni glaukom otvorenog ili suženog-zatvorenog ugla, Upravo gonioskopijom ćemo postaviti ispravnu dijagnozu, a samim tim pravilno lečiti ove potpuno različite tipove bolesti.

Gonioskopija, dr Sandra Jovanović

Pregledom opisujemo stepen otvorenosti ugla po Shaffer-u gradus 0 kada se ugao smatra potpuno zatvorenim, pa do gradusa 4 kada je komorni ugao u potpunosti otvoren. Gonioskopijom se takođe može dijagnostikovati i stepen nakupljanja pigmenta u trabekulumu, i to metodom po Scheie-u, te se gradusom 0 označava nepigmentovan ugao, a gradusom 4 potpuno pigmentovan komorni ugao.
Pregled se izvodi na biomikroskopu, oko se predhodno anestezira, primenom kapljica, nakon toga se postavlja staklo na oko uz korišćenje kontaktnog gela. Ogledalo se pažljivo rotira 360 stepeni da bi se sagledao komorni ugao u celini. Pregled je potpuno bezbolan, traje svega par minuta. Izvodi se na usku zenicu.

Gonioskopija, dr Sandra Jovanović

Iridokornealni ugao sagledan uz pomoć gonioskopa