Kontaktna sočiva – važnost oftalmološkog pregleda osoba koje ih koriste

Kontaktna sočiva su optička pomagala koja, kao i naočare, poboljšavaju kvalitet slike i oštrinu vida kod dalekovidih, kratkovidih osoba i osoba sa astigmatizmom.

Postoje meka i polutvrda tj. gas propusna (RGP) kontaktna sočiva.

Meka kontaktna sočiva se danas najčešće propisuju.

Kontaktna sočiva – važnost oftalmološkog pregleda osoba koje ih koriste, dr Sandra Jovanović

Meka sočiva u oku

Kontaktna sočiva – važnost oftalmološkog pregleda osoba koje ih koriste, dr Sandra Jovanović

Meko sočivo

Komforna su za nošenje, laka za čuvanje i održavanje. Prave se od hidrogela ili silikon-hidrogela. Čuvaju se u posebnim rastvorima. Veća su od polutvrdihsočiva pa teže ispadaju iz oka što ih čini posebno pogodnim za sportske aktivnosti. Mogu biti sa dnevnom, dvonedeljnom i mesečnom zamenom. Sa njima se mogu korigovati visoke dioptrije, omogućavaju mnogo bolji kvalitet slike u odnosu na naočare, ne smanjuju vidno polje, estetski su prihvatljivija jer se ne vide na oku. Meka sočiva su osetljivija u odnosu na RGP sočiva, lako se oštete (noktima), kraće traju, skuplja su, česte su infekcije kod osoba koje ih neadekvatno nose i održavaju, kao i alergijske reakcije.

Ukoliko ih nosite, kako bi pregled za određivanje dioptrije bio adekvatan moraju se skinuti dan pre pregleda!

RGP sočiva se prave od silikon akrilata.

Manja su od mekih sočiva, omogućavaju dobar protok suza između oka i sočiva pa se za njih kaže da su „zdravija” za oko. Čvršća su, te je potreban period navikavanja na njihovo nošenje, pri svakom treptaju se pomeraju po oku. Većina RGP sočiva se menja jednom godišnje pa su dosta jeftinija u odnosu na meka. Infekcije oka se retko dešavaju.
Ukoliko nosite RGP kontaktna sočiva, kako bi se što preciznije odredila nova dioptrija morate ih skinuti najmanje 15 dana pre pregleda i ne nositi ih u međuvremenu.

Kontaktna sočiva – važnost oftalmološkog pregleda osoba koje ih koriste, dr Sandra Jovanović

RPG sočivo u oku

Svako sočivo, bilo meko ili RGP, ima svoje specifičnosti. To su zakrivljenost sočiva (bazna krivina – BC), prečnik sočiva (DIA), jačina (POW), materijal od kojeg je sočivo napravljeno,dizajn(sferno,asferno, konično…)i sl. Postoje i sočiva koje ređe propisujemo kao što su: Ortho K i skleralna sočiva.

Iako imaju dosta prednosti u odnosu na naočare, uvek treba imati na umu da su sočiva strana tela u oku, moraju se održavati na pravilan način, a svaka osoba koja počinje da nosi kontaktna sočiva mora proći kroz obuku za stavljanje, skidanje sočiva kao i njihovo pravilno održavanje. Svako oko je posebno, u zavisnosti od zakrivljenosti i veličine rožnjače pacijentima se preporučuje drugačija vrsta sočiva. Sočiva se prave u različitim veličinama, od različitih materijala, sa različitom zakrivljenošću, koja mora odgovarati merama rožnjače kako bi se izbegle komplikacije, među kojima je najčešća infekcija rožnjače sa posledičnim padom vida. Kako bi propisao odgovarajuće kontaktno sočivo neophodno je da oftalmolog prethodno obavi:

  • Merenje refrakcije autokeratorefraktometrom
  • Određivanje najbolje korigovane oštrine vida
  • Najčešće je potrebno odredjivanje dioptrije sa proširenim zenicama, naročito kod dece i mladih
  • Biomikroskopski pregled
  • Snimanje topografske mape zakrivljenosti rožnjače
  • Merenje količine suza
Kontaktna sočiva – važnost oftalmološkog pregleda osoba koje ih koriste, dr Sandra Jovanović

Automatski keratorefraktometar

Zbog svega navedenog važno je javiti se oftalmologu i ne isprobavati sočiva „na svoju ruku“. Dioptrija u naočarima često ne odgovara dioptriji kontaktnog sočiva. Dodatni problem često predstavljaju pridružene očne bolesti poput suvog oka, hroničnog blefaritisa, ožiljaka na rožnjači i vežnjači i zato je važno sanirati ova stanja pre propisivanja kontaktnog sočiva.

Takođe treba znati da se neke od reakcija na nošenje sočiva javljaju tek nakon nekoliko dana ili nedelja.

Kontaktna sočiva – važnost oftalmološkog pregleda osoba koje ih koriste, dr Sandra JovanovićU našoj ordinaciji možete uraditi detaljan i kvalitetan oftalmološki pregled i dobiti najbolji savet koja vrsta sočiva je za vas adekvatna. Posedujemo probne setove gotovo svih registrovanih proizvođača kako mekih tako i RGP sočiva.

Posavetujte se sa nama koja vrsta sočiva i dioptrija vama najviše odgovara. Vidimo se!

Kontaktna sočiva – važnost oftalmološkog pregleda osoba koje ih koriste, dr Sandra Jovanović