Oftalmološke promene u trudnoći

Trudnoću prate brojne hormonalne promene koje se odražavaju na metabolizam svih organa i tkiva pa samim tim i oka.

Oftalmološke promene u trudnoći, dr Sandra Jovanović

Fiziološke promene se javljaju zbog porasta nivoa progesterona, a manifestuju se zadržavanjem vode najviše u rožnjači. Na taj način dolazi do smanjenjenja osetljivosti rožnjače, povećanja krivine kao i debljine rožnjače.

Te promene su naročito izražene u trećem trimestru trudnoće i mogu se odraziti na varijacije dioptrije. U periodu trudnoće se samim tim ne savetuje promena naočara, kao ni kontaktnih sočiva, takođe ne treba planirati lasersko uklanjanje dioptrije. Zbog nakupljanja vode-edema rožnjače kao i vežnjače, sluzokože oka, može se pojaviti lošije podnošenje kontaktnih sočiva. Često je prisutna nelagodnost zbog suvog oka. Na kapcima se mogu javiti blagi otoci i laka spuštenost gornjeg kapka zbog nakupljanja tečnosti. Mogu se javiti i tamno prebojeni kapci-hloazma, usled nakupljanja pigmenta što je takođe hormonalno uslovljeno. Na kapcima i licu se mogu pojaviti angiomi poput proširenih kapilara-paukolikog izgleda „spajder nevusi“. Sve ove promene su reverzibilne i nakon porođaja nestaju pre ili kasnije.

U toku trudnoće može doći kod predisponiranih trudnica do značajnog skoka krvnog pritiska naročito u trećem trimestru. Ukoliko su vrednosti izrazito visoke dolazi do maligne hipertenzije kao i stanja preeklampsije i eklampsije. Visok krvni pritisak dovodi do oštećenja endotela finih krvnih sudova, a hormonalne promene dovode do povećane koagulabilnosti te se mogi desiti brojne okluzije krvnih sudova npr. centralne retinalne arterije i njenih grana, tromboze centralne retinalne vene i njenih grana, okluzija može pogoditi i krvne sudove horoidee, optičkog nerva i centra za vid u predelu kore velikog mozga. To se može manifestovati padom vida, ispadom dela vidnog polja, duplim slikama pa čak i potpunim slepilom.

Od patoloških promena na zadnjem segmentu oka srećemo centralnu seroznu horioretinopatiju koja nastaje zbog nakupljanja tečnosti subretinalno a kao posledica slabosti pigmentnog epitelnog sloja. Ovo stanje je hormonalno uslovljeno porastom nivoa endogenog kortizola što rezultira povećanim propuštanjem zidova kapilara, javlja se najčešće u trećem trimestru. Praćeno je padom vida i metamorfopsijama-krivljenjem slike. Posle par meseci nakon porođaja stanje se najčešće normalizuje čak i spontano.

Oftalmološke promene u trudnoći, dr Sandra JovanovićBrojne studije su potvrdile progresiju dijabetesne retinopatije u trudnoći, naročito ukoliko je dijabetes lose regulisan, ako dugo traje ili ako je udružen sa stanjem maligne hipertenzije – eklampsija kao i zatajivanjem bubrežne funkcije, proteinurijom, anemijom… Predlog je da se obavezno obavi pregled očnog dna u svakom trimestru trudnoće. Jedina terapija primenjiva tokom trudnoće jeste laserfotokoagulacija.

Latentna okularna toxoplazmoza se tokom trudnoće može reaktivirati sa rizikom od prelaska infekcije na fetus.

Za visoko kratkovide trudnice preporučuje se pregled pred porođaj kako bi se procenio rizik od prirodnog porođaja ukoliko postoje izražene degenerativne promene na periferiji retine a samim tim i mogućnost rupture retine i posledične ablacije retine.

Zakažite termin pregleda za sebe ili za člana porodice pomoću naše online forme za zakazivanje ili pozivom na brojeve telefona +381 (66) 403-174 ili +381 (21) 403-174.

Vidimo se!

Oftalmološke promene u trudnoći, dr Sandra Jovanović