Povidon jod – prevencija tokom oftalmoloških intervencija

Povidon jod – prevencija tokom oftalmoloških intervencija, dr Sandra JovanovićKako da zaštitimo pacijente od nas lekara i obrnuto nas od pacijenata u svetu oftalmologije u vreme pandemije?

U oftalmologiji pregledi kao i intervencije izvode se na veoma bliskom rastojanju.

Nos je primarni izvor kapljica, preko kojih se u vidu aerosola može preneti svaka vrsta infekcije pa i aktualni SARS-CoV2. Registrovano je da čak i uz upotrebu maski kapljice mogu dospeti na udaljenosti od 70 cm.

U ordinacijama koje se bave patologijom zadnjeg segmenta oka u kontaktu smo sa pacijentima visokog rizika za oboljenje COVID 19: stariji ljudi, dijabetičari, gojazni ljudi sa srčanim smetnjama, arterijskom hipertenzijom i njihovim komplikacijama i brojnim drugim komorbiditetima.

Japansko udruženje za respiratorne infekcije ukazuje na značaj Povidon jod rastvora. Pre intervencije preporučuje se ukapavanje Povidon jod rastvora u nos u koncentraciji od minimalno 0,5% kao i ispiranje ždrela. Na taj način se vrši antispetički postupak i smatra se da za već 15 sekundi dolazi do inaktivacije virusa! Na ovaj način pored nošenja maski od strane lekara i pacijenata ovaj antiseptički postupak sluzokože nosa i ždrela pruža dodatnu bezbednost.

Povidon jod rastvor u konc. 0,5-1,25% bio je i ostao zlatni standard u borbi protiv virusa, bakterija, gljivica, parazita. Efikasan je i bezbedan za primenu za sve naše sluznice: konjunktivu, sluznicu nosa, usta i ždrela!

Povidon jod – prevencija tokom oftalmoloških intervencija, dr Sandra Jovanović