Šta je Amslerova rešetka (Amsler grid)?

Kako pacijenti mogu samostalno pratiti oboljenje makule-žute mrlje, naše tačke jasnog vida?

Šta je Amslerova rešetka (Amsler grid)?, dr Sandra Jovanović

Amslerova rešetka – Amsler grid je jedan veoma jednostavni test koji se preporučuje pacijentima sa oboljenjem žute mrlje kako bi se sami kontrolisali u kućnim uslovima. Rešetka je kvadrat 10×10 cm koji je išpartan vertikalnim i horizontalnim linijama na 0,5 cm, sa tačkom u sredini. Pacijenti drže rešetku ispred sebe i fiksirajući centralnu tačku posmatraju vertikalne i horizotalne linije. Test se mora izvoditi sa svakim okom pojedinačno, uz nošenje naočara za čitanje. Pacijenti bi trebalo da vide ravne linije i rešetku u celosti. „Krivljenje linija“ ili deformacija slike stručno-metamorfopisje, kao i mrlja unutar rešetke označava pojavu tečnosti i krvi u samoj tački jasnog vida, što je veoma loš znak. Na taj način pacijenti sa suvom formom degeneracije mogu primetiti prelazak u vlažnu formu. U tom slučaju moraju hitno da se jave oftalmologu-retinologu.

Šta je Amslerova rešetka (Amsler grid)?, dr Sandra Jovanović

Degeneracija makula je jedan od vodećih uzročnika slepila-gubitka centralnog vida naročito kada se radi o visoko razvijenim zemljama u kojima je značajno produžen životni vek. Srećom 90% pacijenata ima suvu formu bolesti koja je lakša, manje agresivna, napreduje sporije, dok u 10% slučajeva pacijenti razvijaju vlažnu formu koja je teži oblik bolesti, kada za par nedelja može doći do dramatičnog gubitka vida na račun krvarenja u makuli.
Upravo uz pomoć Amslerove rešetke pacijenti sa suvom degeneracijom makule mogu veoma rano primetiti promene u centralnom vidnom polju i prelazak suve u vlažnu formu. Dijagnozu potvrđuje svakako oftalmolog-retinolog uz pregled zadnjeg segmenta i neophodan OCT snimak. Na vreme započeta anti VEGF terapija u početnoj fazi vlažne forme može dovesti do očuvanja centralnog vida u najvećem broju slučaju.

Uz ovaj test proverite sami svoj vid i javite nam se za više informacija, redovnu kontrolu vida ili specijalistički pregled zadnjeg dela oka.
Zakažite svoj pregled ovde. Vidimo se!

Šta je Amslerova rešetka (Amsler grid)?, dr Sandra Jovanović