Zašto je važno odvesti dete na očni pregled pred polazak u školu?

Postoje mane oka koje se kod deteta teško mogu uočiti. U periodu malog i predškolskog deteta nema puno zahteva u preciznosti vida, jer se dete najvećim delom vremena igra. Međutim vidni zahtevi u školi su na visokom nivou i dete mora imati dobru vidnu oštrinu kako bi pratilo nastavu i kako ne bi zaostajalo.

Najčešća refrakciona mana u dečijem uzrastu je dalekovidost – hipermetropija i ona često biva skrivena – latentna. Oko je malo i da bi fokusiralo svetlosne zrake na makulu -tačku jasnog vida mora jako da se napregne uz pomoć cilijarnog mišića i elastičnog sočiva. Dete na kraju dana može da oseća zamor, gavobolju, bol u očima i oko očiju, slivanje slova…Visoka hipermetropija u ranijem uzrastu može zbog jake akomodacije dovesti i do akomodativnog strabizma – razrokosti. Na vreme data pravilna korekcija nakon cikloplegije – relaksacije cilijarnog mišića koju postižemo upotrebom kapi tokom pregleda, će biti terapija za sve navedene tegobe.

U periodu najranijeg detinjstva se teško otkriva ukoliko dete ima refrakcionu anomaliju samo jednog oka. Na osnovu dobrog vida jednog oka dete će se ponašati normalno, ali postepeno zanemarivanjem drugog oka koje ima manu (dalekovidost, kratkovidost ili astigmatizam) nastaće trajna slabovidost – ambliopija.

Ukoliko se mana na vreme otkrije i propiše korekcija u vidu naočara ili još bolje kontaktnog sočiva za slabije oko, vid će se nesmetano razvijati. Bez korekcije osim slabovidosti postoji mogućnost i skretanja slabijeg oka – razrokosti. Osim toga nejednaka vidna oštrina na dva oka kompromituje razvoj binokularnog vida – stereo vida. To može biti hendikep u kasnijim godinama života jer ugrožava vršenje brojnih delatnosti (hirurg, stomatolog, krojač, metalostrugar, staklorezac…).

Astigmatizam je refrakciona anomalija koja se teško otkriva na osnovu ponašanja deteta, nego se mora otkriti oftalmološkim pregledom – dakle aktivnim pristupom. Astigmatizam predstavlja poremećaj zakrivljenosti rožnjače prednje površine oka u jednom meridijanu, roditelji koji imaju ovu manu i nose ciindrična stakla kojima se ova mana ispravlja treba da znaju da je ova mana nasledna i da je mogu očekivati kod svog deteta. Dete vidi, ali pogrešno čita brojeve/slova/ znakove pri pregledu umesto 1 čitaju 7, umesto 5 čitaju 6, umesto 9 čitaju 0 i slično. Čitaju pogrešno jer vide oštro samo deo znakova.

Pored astigmatizma, kratkovidost – miopija je mana koja se nasleđuje te ako je jedan ili oba roditelja kratkovido velika verovatnoća je da će i dete biti. U današnje vreme sve više je ukupne kratkovidosti kao i maligne visoke kratkovidosti, zbog sve više vremena provedenog u aktivnostima na blizinu (upotreba telefona, tableta, laptopa).

Osim nasleđa treba posumnjati da je dete kratkovido ukoliko:

  • često pada, nespretno je
  • ne prepoznaje osobe koje mu prilaze
  • jako se približava objektima npr televizoru
  • čkilji, pokušava da izoštri rasute zrake

Zašto je važno odvesti dete na očni pregled pred polazak u školu?, dr Sandra Jovanović

Pregledom kod oftalmologa svaka refrakciona anomalija se lako otkriva, ali uz obaveznu cikloplegiju – širenje zenica, kako bi se kapljicama relaksirao cilijarni mišić koji svojom snažnom akcijom kod dece može da zamaskira realno stanje.

Zašto je važno odvesti dete na očni pregled pred polazak u školu?, dr Sandra Jovanović

Pravilno propisana korekcija, uz redovno nošenje naočara / kontaktnih sočiva omogućava maksimalni prijem vidnih utisaka i pravilno razvijanje vida kod dece na oba oka. Na taj način ćemo omogućiti i celokupni razvoj deteta.

Zašto je važno odvesti dete na očni pregled pred polazak u školu?, dr Sandra Jovanović

Posetite nas na Bulevaru  Patrijarha Pavla 1a u Novom Sadu.

Zakažite na vreme pregled za dete  na 066 403 174 ili 021 403174 ili preko naše web stranice https://drsandrajovanovic.rs/zakazivanje/.

Zapratite nas preko FB i Instagrama.

Vidimo se !

Zašto je važno odvesti dete na očni pregled pred polazak u školu?, dr Sandra Jovanović