Zdravlje očiju u toku leta

Zdravlje očiju u toku leta, dr Sandra Jovanović

Najčešći problemi i kako se zaštititi

Stiglo je leto, a sa njim i visoke temperature, visoki indeksi UV zračenja, neizostavni klima uređaji, odlazak na more. Izuzetno je važno da i u letnjem periodu vodimo računa o zdravlju naših očiju.

Suvo oko je jedan od najčešćih problema. Čak i osobe koje inače nemaju tegobe u vezi sa „suvim okom“, zbog uključenih klima uređaja koji isušuju vazduh, osete neki od simptoma- suvoću, peckanje, povremeno pojačanu sekreciju suza, crvenilo oka, nelagodnost pri treptanju.Hlorisana voda u bazenima takođe isušuje oko.Pojačano znojenje i kontakt znoja sa očima dovodi do iritacije. Važno je na vreme prepoznati ove simptome i početi sa primenom adekvatnih veštačkih suza koje ne sadrže konzervanse, nekoliko puta na dan. Preporučuje se i upotreba specijalnih maramica za brisanje kapaka koje čiste i odmašćuju rubove i time smanjuju šansu za pojavu blefaritisa. Ukoliko se ne reaguje na vreme može se razviti infekcija oka. Suvo oko je podložnije bakterijskim i virusnim infekcijama, konjunktivitisima i keratitisima, koji su naročito česti kod osoba koje nose kontaktna sočiva. Važno je pravilo održavati higijenu ruku, ne dirati i ne trljati oči. Poseban oprez se savetuje upravo osobama koje nose sočiva. Potrebno je redovno menjati kontaktna sočiva, prati ih i adekvatno čuvati, koristiti za to predviđene sterilne rastvore, ne nositi sočiva prilikom ulaska u vodu i ne spavati sa sočivima. Pre stavljanja sočiva poželjno je ukapati kap veštačkih suza. Pri ulasku u vodu posebnu pažnju treba obratiti na to da voda ne uđe u oko, bilo da je reč o morskoj ili rečnoj vodi. Morska voda sadrži so koja se vezuje za površinu mekih sočiva, zadržava se u oku pa ga dodatno iritira, dok rečna voda često sadrži nečistoće koje mogu dovesti do težih upala. GP sočiva su veće mobilnosti, lakše ispadnu iz oka te njihovo nošenje uključuje dodatni oprez. Sa GP sočivom se nikako ne sme roniti, naročito ne bez ronilačkih naočara. Ukoliko se osete peckanje i nelagodnost nakon stavljanja ili skidanja sočiva, ista ne treba koristiti već, ukoliko postoji mogućnost, nositi naočare. Poželjno je isprati oko sa 3% rastvorom borne kiseline koja ima blago dezinfekciono dejstvo, i kapati veštačke suze bez konzervansa frekventno.

Zdravlje očiju u toku leta, dr Sandra Jovanović

Iziritirano suvo oko

Ukoliko se razvije konjunktivitis tegobe postaju izraženije kao i prisustvo sekreta, potrebno se obratiti oftalmologu, radi uzimanja brisa, pregleda i propisivanja terapije. Takođe se savetuje pojačana higijena, učestalo pranje ruku, postojanje ličnog peškira, zamena jastučnice…

Strana tela u oku su veoma čest problem u toku letnjeg perioda, kao i najrazličitije povrede oka. Lepo vreme i boravak u prirodi povećavaju šansu da se u oku nađe zrno peska, krilce nekog insekta,čestice prašine i zemlje.Oko treba isprati sa fiziološkim rastvorom ili 3% rastvorom borne kiseline, a ukoliko se tegobe nastave (osećaj grebanja, pojačana sekrecija suza, bol, pad vida, crvenilo) neophodno je javiti se oftalmologu. Važno je da stručna osoba pravilno odstrani strano telo kako ne bi bilo drugih komplikacija poput upale rožnjače i dr.

Zdravlje očiju u toku leta, dr Sandra Jovanović

Krilce insekta pod gornjim kapkom

UV zraćenje dovodi do oštećenja prednje površine oka. Za oko su štetni UVA i UVB zraci. Osim što oštećuju kožu kapaka koja je tanka i nežna, dovode do opekotina vežnjače i rožnjače koje su bolne i neprijatne. Sunce može da oštetiepitelne ćelije praveći površne ranice (solarni keratitis-ophthalmiaelectrica s actinica) u ekstremnim uslovima. To naročito može biti forsirano boravkom pored vodenih površina gde dodatno imamo pojačanu refleksiju svatlosnih i UV talasa. Oftalmijaje veoma bolno stanje, osoba često, nekoliko sati nakon sklanjanja sa sunca ne može da otvori oko, oko suzi, crveno je, a treptanje je naročito bolno. Olakšanje nakon uvođenja terapije nije trenutno, potrebni je više sati dok dođe do epitelizacije. Svetujemo pacijentima da što više žmure i borave u zamračenoj prostoriji.

Zdravlje očiju u toku leta, dr Sandra Jovanović

Solarna keratopatija – predstavljena je tačkastim „ranicama” na rožnjači koje se boje fluoresceinom

UV zraci mogu u produženoj ekspoziciji vremenommogu dovesti do zadebljanja vežnjače u predelu međukapačnog otvora – pingvekula ili čak pterigiujum (dupliktura vežnjače koja prerasta preko rožnjače).

Zdravlje očiju u toku leta, dr Sandra Jovanović

Pterigium – duplikatura vežnjače koja prerasta rožnjaču

Alergijski konjunktivitisi su još jedan od problema. Svrab očiju, crvenilo i suzenje udruženi sa kijanjem i pojačanom sekrecijom iz nosa javljaju se kao posledica izloženosti nekom od inhalatornihalergena.Najintenzivnije tegobe pacijenti imaju u toku maja i juna (cvetanje trava, korova, drveća) kao i krajem avgusta i početkom septembra (cvetanje ambrozije). Nekada se pored lokalne antialergijske terapije u vidu kapi mora uvesti i sistemska terapija. Svakako se savetuje konsultacija oftalmologa. Česti su i kontaktni dermatitisikapaka. Sunce u kontaktu sa određenim kremama za lice ili antiridima dovodi do hemijske reakcije praćene crvenilom, otokom kapaka, svrabom.

Zdravlje očiju u toku leta, dr Sandra Jovanović

Kontaktni dermatitis kapka

Produžena eksponiranost UV zračenju tokom života može akumulacijom dovesti do pojave katarakte – zamućenja sočiva znatno ranije, zatim pojave malignog melanoma kože kapaka, šarenice, cilijarnog tela i sudovnjače, naravno kod predisponiranih osoba. Degeneracija žute mrlje, koja je jedan od najčešćih uzročnika gubitka centralnog vida, znatno se češća javlja,a i ranije kod osoba koje su izložene suncu (rad na polju, pored vodenih površina). Direktnim gledanjem u sunce može nastati solarna retinopatija, zbog štetnog efekta u ovom slučaju infracrvenih zraka (npr. pri gledanju pomračenja sunca).

Zato je jako važno nositi odgovarajuće zaštitne naočare. Pravilan izbor stakla je od velike važnosti. Treba izabrati stakla u žućkasto – braon boji, koja blokiraju plavi spektar svetlosti (za koji se smatra da je najviše fototoksičan) i sa što većom UV zaštitom. Preporučuje se nošenje šešira i kačketa kako bi zaštita bila potpuna.

Zdravlje očiju u toku leta, dr Sandra Jovanović

Oštećenje žute mrlje – makule izazvano direktnim gledanjem u sunce

Zbog svega što smo naveli i na letnjem odmoru potrebno je brinuti o zdravlju očiju i na vreme sprečiti pojavu najčešćih problema. Naše stručno osoblje uvek vam je na raspolaganju za savet i detaljan oftalmološki pregled. Vidimo se!

Zdravlje očiju u toku leta, dr Sandra Jovanović