Zdravom ishranom do zdrave žute mrlje – tačke jasnog vida

Zdravom ishranom do zdrave žute mrlje – tačke jasnog vida, dr Sandra JovanovićSenilna degeneracija makule je vodeći uzrok centralnog gubitka vida kod osoba starijih od 50 godina. Procenjuje se da 1,8 miliona ljudi boluje od staračke degeneracije žute mrlje (AMD-Age related macular degeneration), a da je 7,3 miliona u potencijalnom riziku da je dobije. Bela rase više, žene nešto ranije. 90% ljudi razvija suvu-benigniju formu bolesti, a 10% vlažnu formu.

Nasleđe je od velikog uticaja, process starenja, ekspozicija UV zracima, pušenje, nekvalitetna ishrana i nedovoljno kvalitetan način života, bez fizičke aktivnosti, itd.

U početnom obliku pacijenti primećuju da postepeno gube vidnu oštrinu, smanjen je kontrast, imaju zablještavanje, boje postaju nedovoljno intenzivne, postepeno imaju pojavu iskrivljenih linija – distorziju slike – metamorfopisije i potom fleku u centralnom delu vidnog polja, manje ili više izraženu, obično u vidu senke sive boje.

Šta je ono što možemo da preporučimo: ne pušiti niti biti u neposrednoj blizini pušača, koristiti kvalitetne naočare sa UV zaštitom, kvaliteno se hraniti i kvalitetno živeti, kontrolisati hronična oboljenja, a pre svega kardiovaskularna i dijabetes.

Age Related Eye Disease Study (AREDS2) velika, klinička multicentrična studija organizovana od strane “The National Eye Institute Researchers” naglašava značaj luteina u dozi od 10mg, zeaksantina u dozi od 2mg, omega 3 masnih kiselina, vitamina C 500mg, vitamina E 400mg i cinka od 40-80 mikrograma u redukovanju rizika nastanka i progresije AMD barem za 25% .

Zdravom ishranom do zdrave žute mrlje – tačke jasnog vida, dr Sandra JovanovićBrojna ispitivanja pokazala su da su lutein i zeaksantin izuzetno važni jer filtriraju visoko energetske svetlosne talase (plavog dela spektra), koji 100x više stvaraju slobodne radikale u odnosu na crvene talase niske energije. Lutein i zeaksantin deluju i kao antioksidansi-čistači slobodnih radikala, te na taj način štite retinu od mogućih oštećenja izazvanih fototoksičnim plavim delom spektra svetlosti. Upravo je makula u kojoj se fokusiraju svetlosni zraci najbogatija makularnim pigmentom koji se sastoji od karotenoida, zvanih ksantofili lutein i zeaksantin. Oni predstavljaju zaštitu fotoreceptorskih ćelija čepića. Postoji i treći karotenoid mezozeaksantin koji isključivo nastaje konvezijom iz luteina. Ključno je shvatiti da je prisutnost navedenih karotenoida u makuli u potpunosti rezultat njihovog unosa putem namirnica i dodataka ishrani. U ljudskom telu nije registrovana sinteza luteina i zeaksantina.

Najviše luteina ima u zelenom lisnatom povrću: kelj, prokelj, blitva, španat, brokoli, raznim vrstama salata, bogati luteinom i zeaksantinom su i špargla, repa, tikva, bundeva, šargarepa, pistaći, a zeaksantina ima i u žuto prebojenom povrću kao što je žuta paprika, kukuruz i ima ga i u žumencetu jaja.

Važno je napomenuti da su za zdravlje retine i njenu prokrvljenost važne i omega masne kiseline kojih ima u masnoći riba severnih mora. Preporučujemo morske plodove i zbog sadržaja cinka.

Smatra se da su koncentracije željenih karotenoida u svim navedenim namirnicama veoma male te se za makulu moraju unositi specijalno kreirani suplementi sa sledećim sastavom lutein, zeaksantin, mezozeaksantin, Zn, Cu, vit C, vitamin E i omega 3 masne kiseline.

Zdravom ishranom do zdrave žute mrlje – tačke jasnog vida, dr Sandra Jovanović

Zdravom ishranom do zdrave žute mrlje – tačke jasnog vida, dr Sandra Jovanović